Blog Laag voor laag naar de ideale vloeropbouw

Gratis offerte?

Er zijn vanzelfsprekend meerdere manieren om een vloer op te bouwen, maar elke vloeropbouw moet sowieso bestaan uit een aantal fundamentele lagen die voor een solide en duurzame oplossing zorgen.

Druklaag

De opbouw van een vloer kan al in een vroeg stadium beginnen tijdens de ruwbouwwerken. Hierbij wordt eventueel een druklaag geplaatst over de welfsels, die later scheurvorming in de vloer voorkomt. Volgens sommigen is het toepassen van een druklaag eerder een traditie in plaats van een technische vereiste geworden. Dit komt vooral door de verbeteringen die het welfsel zelf heeft ondergaan. De architect of de fabrikant van het welfsel kan je altijd helpen bij het bepalen of een druklaag al dan niet nodig is en hoe dik die laag moet zijn.

Uitvullingslaag

Op de druklaag komen nog verschillende lagen, maar de volgorde van die lagen is niet altijd hetzelfde. In de meeste gevallen worden onmiddellijk op de druklaag al de leidingen voor sanitair en elektrische installaties gelegd. Daarop komt dan de tweede laag van de vloeropbouw, de uitvullingslaag. Deze laag zorgt ervoor dat er weer een vlakke ondergrond is voor de daarop volgende lagen. Let wel op dat wanneer je voor een gespoten isolatie of een isolerende dekvloer kiest, een uitvullingslaag dan overbodig is.

Vloerisolatie

Op de uitvullingslaag kan een vloerisolatie aangebracht worden. Deze laag is in zekere mate wettelijk bepaald omdat je volgens de overheid een bepaalde isolatiewaarde moet behalen voor je woning. Wel zijn er verschillende manieren om je vloer te isoleren; zo heb je isolatieplaten, kan je gebruiken maken van gespoten PUR of kies je voor een polystyreen (EPS) isolatiechape.

Dekvloer

Vervolgens wordt de dekvloer of chape geplaatst. Deze laag dient als vlakke ondergrond voor de uiteindelijke vloerafwerking. Als je voor vloerverwarming kiest, dan komen de verwarmingsbuizen tussen de isolatie en de dekvloer en wordt een dikkere laag chape voorzien om te zorgen voor voldoende dekking boven de vloerverwarmingsbuisjes.

 

Ook interessant zijn anhydriet- of vloeichapes. Een vloeichape is een chape met hoogwaardige gips als bindmiddel. Anhydrietchape is als zelf-nivellerende chape veel vlakker dan gewone chape. Hierdoor kan de afwerkingsvloer eenvoudig vlak gelegd worden.

Afwerkingslaag

Wanneer de dekvloer eenmaal droog is, kan de finale afwerkingslaag geplaatst worden. Hier heb je natuurlijk keuze uit honderden mogelijkheden. Je kan kiezen voor tegels, hout, steentapijt, etc.

Bij Calmix geven we je professioneel advies rond welke vloeropbouw de meeste ideale is voor jouw (ver)bouwproject. Laat uw gegevens hier achter en wij contacteren jou voor een vrijblijvende afspraak.