Blog Hoe een vloer egaliseren?

Gratis offerte?
Hoe een vloer egaliseren?
Bestaande ondergrond bewerken

Het egaliseren van een bestaande (beton)vloer, gaat gepaard met het aanbrengen van een primer op de huidige ondervloer. Dat voorkomt dat het vocht in de ondergrond trekt en zo het resultaat van de egalisatie negatief beïnvloedt. In sommige gevallen zal je eerst gleuven, oneffenheden en leidingen moeten dichtzetten met een geschikte reparatiemortel. Pas daarna kan je de ondervloer klaarmaken voor egalisatie. Ontdoe de ondervloer van slecht hechtende delen, maak de ondervloer stofvrij (met geschikte apparatuur) en bedek deze gelijkmatig met een hechtprimer. Kies een geschikte primer, deze is afhankelijk van situatie tot situatie. Bij Calmix hebben we de nodige ervaring om steeds de juiste keuze te maken, vraag gerust (vrijblijvend) je offerte aan. We helpen je graag verder!

Werkomgeving

De werkomgeving heeft een belangrijke invloed op het gehele egalisatieproces. Zorg daarom altijd voor optimale waarden. Zo spelen ondergrond- en omgevingstemperatuur een bepalende rol, alsook de luchtvochtigheid. Vermijdt tocht of direct zonlicht tijdens de egalisatie, maar zorg tegelijk voor voldoende verluchting. Bij Calmix gebruiken we gespecialiseerde apparatuur om deze waarden te meten. We controleren doorheen het volledige egalisatieproces de ideale omgevingsfactoren.

Vloer egaliseren

Zorg ervoor dat het egalisatieproduct altijd op kamertemperatuur is, laat het dus niet buiten in de kou of in de zon liggen. Vermijdt direct zonlicht en tocht over de vloer. Let erop dat deuren dicht zijn, en ramen afgeplakt. Voldoende ventilatie is dan wel weer belangrijk.

Het egalisatieproduct klaarmaken kan op verschillende manieren. Ofwel manueel met de juiste hoeveelheid water, een goede mixer en een propere mengkuip om klontvrije mortel te bekomen. Een andere optie is om de mortel machinaal aan te maken en deze  te verpompen naar de gewenste ruimte. Dit is een efficiënte manier van werken die wij bij Calmix telkens hanteren. Vooral in grote ruimtes is dit sterk aan te raden om vlot te kunnen werken en het egalisatieproces optimaal te laten verlopen.

Na het aanbrengen van de egalisatiemortel, wordt deze verdeeld en daarna doorprikt. Dat laatste is nodig om de egalisatielaag ontluchten en deze perfect te laten navloeien. Belangrijk is om steeds de dikte van de egalisatielaag in de gaten te houden om een mooi, effen, resultaat te bekomen.

Bij Calmix werken we met twee types egaline die toepasbaar zijn van 3 tot 30 millimeter en van 8 tot 50 millimeter. Naar gelang de ondergrond en het gewenste resultaat, zullen wij een geschikt type egaline voorstellen.

Afwerking

Na minimaal 3 uur kan de egalisatievloer in principe al worden belopen, na 24 uur is de geëgaliseerde vloer klaar voor verdere bewerking. De egaline is nu keihard en is goed vastgehecht aan de grond. Dit vormt de perfecte ondervloer om een afwerkingslaag zoals parket op te lijmen, zonder al te grote niveauverschillen.

Aangezien het plaatsen van egaline niet zo evident is als het misschien lijkt, laat je dit beter over aan gespecialiseerde mensen die dagdagelijks in contact komen met dit product. Vraag dus gerust je gratis offerte aan bij Calmix, wij hebben de jarenlange ervaring die je zoekt.